Česnek (Allium sativum)

1. října 2013 v 22:04 | Zdeňka |  O koření
03.09.2013
ČesnekČesnek patří odedávna jak mezi léčivé rostliny, tak je i tradiční součástí našeho jídelníčku. Všeobecně je známo jeho antibakteriální působení, ale má i řadu dalších účinků. Celá rostlina má charakteristický zápach, který je nejsilnější v její cibulce, složené z jednotlivých stroužků česneku. Tato cibulka obsahuje všechny důležité látky, které odpovídají za působení česneku. Kromě cibulky se ale i sbírají listy.

Léčivý účinek česneku je znám odedávna. Do našich zemí se dostal ze střední Asie, konkrétně z Mongolska. Znali ho i ve starověku, v Egyptě a vůbec celé oblasti Středomoří. Jedli ho staří Řekové, Římané i Židé.Tehdy byl považován za posvátnou rostlinu, Řekové a Římané jím krmili své vojáky, u Židů se stal charakteristickou součástí jejich jídelníčku. V našich zemích sice nebyl posvátnou rostlinou,ale odedávna se tradovalo jeho ochranné působení proti magickým bytostem, jako byli vlkodlaci a upíři.

Česnek obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních prvků. Obsahuje vitamíny A, B a C a z minerálů selen, vápník a jód. Dále obsahuje flavonoidy, silice, polysacharady, lutamylpeptidy, saponiny a lektiny. Nejdůležitější účinnou složkou je silice aliin, která se rozdělí během metabolismu na kyselinu pyruvovou a kyselinu 2-propensulfenovou. Obě tyto kyseliny se hned mění na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid.

Alicin je odpovědný za antiparazitární účinek. Pro alicin i pro ostatní sloučeniny (kromě zmíněných například alylcystein) je charakteristická přítomnost síry v molekule. Tyto látky, díky tomu, že mírně rozšiřují cévy, také podporují snižování krevního tlaku. Alicin je původcem charakteristického zápachu česneku.

Kromě již zmíněného antibakteriálního účinku česnek podporuje vykašlávání, pocení, snižování hladiny cholesterolu i hladiny cukru v krvi a dále působí jako přírodní antihistaminikum a antiparazitikum. Výrazná chuť česneku může u někoho vyjimečně způsobit díky individuální nesnášenlivosti žaludeční potíže či alergickou reakci.

Ideální je jíst česnek syrový. Pokud ho podrobíme tepelné úpravě, dojde k snížení obsahu účinných složek. Doporučená dávka syrového česneku je jeden stroužek denně (přibližně pět gramů). Pro ty, kterým konzumace syrového česneku nevyhovuje, či jim vadí charakteristická vůně, lze doporučit řadu doplňků stravy.


Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama